Boosta din projektledningskompetens tillsammans med oss!
2024 anordnade vi vår 16:e Projectpartners Utbildningsdag, även denna gång i lyckat samarbete med Svenskt Projektforum.
Projectpartners Utbildningsdag är vårt bidrag till att höja projektledningskompetensen i samhällsbyggnadsbranschen. Givetvis är deltagandet på Projectpartners Utbildningsdag kostnadsfritt.
Skrolla ner för programpunkter 2024, vi återkommer 2025 med nya och aktuella ämnen!
Juristens medskick för framgångsrika avtalsprocesser
Anders Skägg lotsade oss genom avtalsprocessens skeden utifrån juristens perspektiv och kompetens. Från val av upphandlingsstrategi och upprättande av förfrågningsunderlag, via anbudsgenomgångar och förhandling fram till undertecknat avtal. Hur kan vi på bästa sätt verka för att upphandlingar går i mål gnisselfritt och enligt tidplan samt stödjer ett fortsatt bra samarbete genom projektet?
Anders Skägg är advokat och delägare i AG Advokat, en affärsjuridisk byrå med spetskompetens mot fastighetsbranschen och entreprenadsektorn, och verkar huvudsakligen inom kommersiell avtalsrätt med inriktning mot byggbranschens standardavtal. Anders har biträtt klienter i upphandlingar och avtalsförhandlingar i ett flertal större svenska entreprenad- och exploateringsprojekt.
Konflikthantering - i praktiken
Vi går alla in i projekt med de bästa intentioner, ändå hamnar vi där… Mitt i konflikter som kan kännas överväldigande både för ledare och medarbetare. Marianne Scheja gav oss ett inspirerande utbildningspass i konflikter och konflikthantering. Vi fick kunskapen vi behöver och verktygen till att bygga upp en öppen och tydlig kommunikation i projektgruppen med minskad risk för missförstånd och ökad effektivitet som följd. Marianne delade också med sig av ett tydligt samtalsverktyg som i fyra enkla steg klargör hur vi kan bidra till att lösa konflikter.
Marianne Scheja är skådespelaren och regissören som blev terapeut och författare. Marianne är skapare av Mindingmetoden och coachar ledare utifrån devisen: ”Du kan inte bestämma att andra ska lyssna men om du kan lyssna och förstå andra först, är chansen större att de vill lyssna och förstå dig.”.
Design Thinking och konsten att bemästra hajar
Har du hört talas om Design Thinking? Helena Frisk visade på pedagogiskt sätt hur vi kan ta oss an olika typer av problem med just detta användarcentrerade och experimentella förhållningssätt. Vi fick en inblick i Design Thinking med en kombination av teori och praktiska instruktioner, exempel och verktygsmallar. Genom berättelser från populärkulturen, konsten och myterna visade Helena Frisk hur vi med hjälp av det okända kan vidga gränserna för det möjliga, involvera hjärtat i våra lösningar och få kraft att förverkliga våra visioner.
Helena Frisk är författare till boken ”Design Thinking och konsten att bemästra hajar” som av Svenskt Projektforum utsågs till vinnare av Årets Projektledarbok 2024.
Bli någon att räkna med
Hur leder man sig själv och andra i svåra situationer? Vad begränsar oss när vi är som mest utsatta? Robert Karjel med personliga erfarenheter från dramatiska räddningsinsatser och känsliga förhandlingar på högsta politiska nivå, gav oss en föreläsning som svarar på dessa frågor och mer. Med utgångspunkt i individens roll, oavsett om det är i ledarskap eller som medarbetare, delade Karjel med sig av sina insikter om hur man kan bli någon att lita på i kris och vardag.
Robert Karjel är författare och föreläsare med en imponerande militär bakgrund. Som stridspilot och överstelöjtnant har Robert Karjel flera gånger byggt upp och lett organisationer som på kort tid har klarat »det omöjliga« under extrema förhållanden, från Estoniakatastrofen och piratjakt utanför Somalias kust, till att sätta upp en division räddningshelikoptrar i Afghanistan. Idag föreläser han om hur man skapar framgångsrika organisationer genom att väcka individernas egen, inre drivkraft och vilja att ta ansvar för att uppnå något stort tillsammans med andra – trots osäkerhet, rädsla och yttre hinder.