2020-06-26

VD har ordet

Så snabbt förutsättningarna kan ändras, och hur snabbt vi faktiskt kan anpassa oss och ställa om. Sommaren är efterlängtad efter en vår då projektledningen behövde vara extra flexibel.

Hej på er!

Vilken vår…med en pandemi som förändrat alla spelregler och fortsätter att utmana oss alla på olika sätt både på det personliga planet och i våra yrkesroller. Och så snabbt samhället tvingats ställa om. Tror inte att något projekt har haft med ett världsomfattande virus på sin risklista. Pandemin påverkar oss såklart både lokalt, nationellt och globalt. Vi har idag en projektvärld med både projektörer och entreprenörer som har förankring både i Sverige och världen i stort. För att inte tala om diverse leveranser från globala fabriker som skall fraktas över stängda landsgränser. Mitt intryck är att det går framåt i stort enligt plan men med vissa förskjutningar vilket kräver en snabbfotad projektledning!

Många projekt har rullat på i stort sett som vanligt medan andra har satts på paus. För vår del så kan man konstatera att de projekt Projectpartner är engagerade i har haft full framdrift även i denna svårplanerade tid. Projekten som vi bidrar i syftar till att utveckla samhället, och samhället behöver verkligen fortsätta att utvecklas genom den här krisen. Säkerligen kommer vi lära oss av detta och på sikt se nya planeringsförutsättningar och frågeställningar i samhällsbyggnadsprojekten.

Nej, det har kanske inte riktigt har blivit exakt som det var tänkt, men det behöver inte bara vara negativt. För visst är vi många som på allvar lärt oss att behärska både nya smarta digitala verktyg och bra sätt att arbeta tillsammans på distans? Utmanande men utvecklande för oss som ledare! För vissa yrkesgrupper förstår jag att närvaro på plats är helt avgörande men jag är samtidigt förvånad hur mycket som faktiskt kan skötas effektfullt på distans. Men en klar tendens är att det blir väldigt många Skype/Teams-möten…klick klick så går man från ett möte till nästa…

För oss på Projectparter är sammanhållningen och erfarenhetsutbytet i vår grupp av största vikt. Jag vill verkligen ge alla våra medarbetare en eloge när det gäller att på olika sätt och med stort engagemang bidra till att hålla igång allt det där som skapar trivsel och utveckling. Vi har haft så mycket kul under våren med digitalt fredagsfika, odla chili-tävling på intranätet, träningspass online med vår idrottssektion och gruppdiskussioner om projektledning utifrån olika infallsvinklar. För att inte glömma vår digitala gästföreläsning med Lena Lid Falkman om hur vi bäst arbetar på distans! Tack!

Jag vill också passa på att presentera och önska vår nya medarbetare Vidar Sandström varmt välkommen till Projectpartner! Vidar har en bred och gedigen erfarenhet av projektledning inom stora infrastrukturprojekt som till exempel Förbifart Stockholm och Västlänken. Just nu är han föräldraledig men kommer efter sommaren att köra hårt som projektledningskonsult hos oss.

Digitalt i alla ära men årets sommaravslutning gav oss förutsättningar att ses SÄKERT och PÅ RIKTIGT för första gången sedan pandemins utbrott! Precis som i samhället i stort var avstånd och möjlighet för varje individ att delta efter sina förutsättningar av största vikt. Det blev en cykeltur ut på Ekerö där vi grillade utomhus i underbart väder med hela gänget, ja det kan ju inte bli bättre?

Med detta önskar jag er alla en skön och avkopplande sommar!

/Tommy Backman

Senaste nyheterna